Öppna höjddata från USGS

  • 2018-03-27
  • GIS

Tillgången till öppna data är en fråga som är ständigt aktuell. Nyligen presenterade stadskontoret rapporten “Hinder för att använda myndigheternas öppna data” som försöker identifiera några av de flaskhalsar och utmaningar som finns inom detta område.

En av myndigheterna som nämns i rapporten är Lantmäteriet. Lantmäteriet jobbar aktivt för att kunna tillgängliggöra sina data som öppna data men väntar idag på finansiering för att kunna fortsätta sitt arbete. Vi är många som hoppas på att höjddata, fastighetsdata och adressinformation lättare ska bli lätt tillgänglig för både utvecklare och användare.

I väntan på detta tänkte jag visa hur man i vissa fall kan få bättre data över Sverige om man istället tittar utomlands.

Lantmäteriet tillhandahåller idag öppna höjddata i form av en 50-metergrid. Denna kan laddas ner som GeoTiff eller textfiler. Vill man få bättre upplösning får man idag betala. D.v.s. om man inte vänder sig till U.S. Geological Survey.

U.S. Geological Survey

USGS har en webportal kallad Earth Explorer där man kan hämta en mängd dataset från hela världen. Focus ligger på satellitdata i olika former. Bl.a. finns höjddata över hela världen i form av en 30-metergrid. Det kanske inte låter så mycket bättre än vad Lantmäteriet kan erbjuda men det innebär trots allt 3 gånger högre upplösning. Skillnaden blir uppenbar när man zoomar in ordentligt.

Detta är kanske inte tillräckligt för detaljplanering men för mer övergripande visualisering av terrängen har detta material markant bättre upplösning än Lantmäteriets 50-metergrid.

Man ska dock vara medveten om att data inte är kalibrerade och det kan behövas lite handpåläggning, framförallt när man kombinerar flera intilliggande dataset.

När man hämtat data i form av GeoTiff kan man sedan bearbeta dessa för att skapa punktmoln, markmesh och mycket annat. I min test exporterade jag rasterfilerna till XYZ-filer med QGIS Desktop och skapade mesh från detta. Bentleys MicroStation Descartes kan också göra detta men den hade jag inte tillgång till.

Skapa ett konto hos USGS och botanisera bland alla data!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.