Visualisering av flerfamiljshus

Visualisering har alltid legat mig varmt om hjärtat och det är därför roligt att när det kan omsättas i praktiken.

Jag hjälper just nu Senectus att ta fram ett antal bilder på ett planerat flerfamiljshus i Saltsjö-Boo. Visualiseringarna utgår från traditionella 2D-ritningar över fasader, plan och mark. Baserat på detta underlag byggs en 3D-modell av huset och en enkel markmodell baserat på höjdkurvor. Efter grundläggande modellering kompletteras modellen med olika detaljer. Dessa kan hämtas från många olika källor, t.ex. 3D Warehouse,  olika möbelföretag men även modeller som skapas från grunden för att illustrera önskade detaljer. Med MicroStation följer också ett antal cellbibliotek med träd och fordon som är färdiga att använda.

Genom att ha tillgång till en 3D-modell kan olika designalternativ prövas vilket är till stor hjälp under projektets gång och för att presentera det för kommande kunder. En 3D-pdf kan vara ett effektiv sätt att utbyta information under processen eftersom en sån kan delas med alla som har tillgång till Adobe Reader.

Visualiseringarna behöver inte alltid vara fotorealistiska. Ibland kan det räcka med enkla klossmodeller för att illustrera hur en kommande byggnad kommer att relatera till omkringliggande bebyggelse. I andra fall vet man inte hur omgivningen kommer att se ut utan fokuserar istället på att presentera ett koncept och en känsla.

Nedan visas några av stegen i processen där utgångspunkten är ett antal 2D-ritningar.

Vill ni ha hjälp att skapa 3D-modeller eller visualiseringar av era projekt kan ni läsa mer om vad vi kan erbjuda på vår visualiseringssida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.