GIS i MicroStation

  • 2016-03-22
  • GIS

Jag får ofta frågor från kunder som jobbar med kart- och GIS-information om man kan göra si eller så i MicroStation. Eftersom frågan kommer från den kundkategorin blir svaret ofta att “för det behöver man Bentley Map” eftersom det är i den produkten man lagt sin GIS- och kartfunktionalitet.

Här jag tänkte visa på några funktioner i MicroStation som kanske inte alla känner till och som kan betraktas som GIS-relaterade funktioner. Självklart kan detta användas för många andra ändamål också.

Data Cleanup

Data Cleanup hittar man under menyn [Utilities – Data Cleanup]. I den här dialogen finns klassiska topologifunktioner som kan användas för att rensa upp “spagettidata” men även för att rensa bort dubbla geometrier.

2016-03-22_0922

Funktionen kan leta efter dubletter, överskjutningar eller glapp. Man kan sedan välja att markera, radera eller lägga elementen i ett selection set.

I nedanstående exempel ser vi hur man angett att överskjutningar ska markeras på lagret Default med en röd markering.

2016-03-22_0923

Facet Curve

Facet Curve hittar man under [Tools – Crurves – Curve Utilities].

I många sammanhang ställer cirkelbågar och kurvor till problem och man vill istället jobba med linjesträngar. Funktionen Facet Curve kan segmentera kurvor, cirkelbågar och cirklar på ett flertal olika sätt.

2016-03-22_0924

Method anger hur segmenteringen ska ske. Alternativen är:

  • Equal Arc Length
  • Equal Chord Length
  • Fixed Chord Length
  • Max Chord Height
  • Equal Parameter Length

I bilden nedan kan man se exempel på resultatet av de olika metoderna. Max Chord Height känns igen från Bentley Map och anger hur mycket segmentet maximalt får avvika från kurvan.

2016-03-22_0946

Tematiska kartor

Tematiska kartor är något man ofta arbetar med i GIS för att illustrera olika egenskaper.  I MicroStation CONNECT har man infört något man kallar Display Rules. Med Display Rules kan man styra utseendet på elementen baserat på olika egenskaper. Det kan vara geometriegenskaper (yta, längd) eller andra attribut. I nedanstående exempel har alla byggnader fått olika  fyllnadsfärg baserat på attributet BYGGNADSTYP.

screen2screen1

Läs mer om Display Rules i den här artikel.

Skapa markyta från raster

Man kan skapa en b-splineyta från en rasterbild med funktionen Surface by Image. Detta kommando tar en rasterbild där gråskalevärdet på pixlarna representerar ett höjdvärde, en s.k. Digital Elevation Model (DEM).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.