Gratis program för MicroStation

Jag höll en utbildning i veckan och en deltagare frågade om man kunde skapa en lista över de anslutna referensfilerna. I detta fall ville man att listan skulle placeras i ritningshuvudet. Jag funderade och hittade tre olika alternativ.

Lista i klippboken

Om man bara behöver en lista som man kan klistra in i ett dokument kan man göra detta genom att öppna referensdialogen, markera alla filer och trycka Ctrl+C. Sedan kan man klistra in listan i valfritt dokument. Observera att alla synliga kolumner i dialogen kopieras.

Lista till fil

Det levereras ett makro med MicroStation som heter refinfo. Kör man detta makro skrivs referensdata till en textfil. Kör kommandot genom att på kommandoraden skriva:

macro refinfo valfritt_filnamn.txt

Filen hamnar i samma katalog som den aktiva designfilen och innehåller all tänkbar information om de anslutna referensfilerna. Makrot kan redigeras om man vill ha en annan typ av lista.

Lista i aktiv fil

Här snubblade jag över ett program jag skrivit för många år sedan men glömt bort. Programmet heter txtreplace.ma och är ett MDL-program som ersätter olika nyckelord med sina motsvarande värden. Detta kan användas för att lägga in datum, tid, koordinater,filnamn och även en lista på referensfiler. Programmet var främst tänkt för att ersätta texter i ritningsramar vid utskrift men kan användas i alla sammanhang där texter behöver ersättas.

Läs mer om detta program och andra gratisprogram på sidan Freeware.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.