Lär er behärska Perforators

Det finns många nyheter i MicroStation CONNECT som man bör känna till. Jag har tidigare visat hur man kan använda Display Rules och Item Types. I detta inlägg tänkte jag titta närmare Perforators.

Perforators

Perforators löser ett ett stort problem man tidigare har haft när man velat flytta en dörr eller ett fönster som placerats i en vägg (solid). När man vill flytta ett fönster måste man manuellt och redigera hålet i väggen eftersom dessa inte har någon relation. I Bentleys byggprogram har detta hanterats automatiskt men i ren MicroStation har man behövt hantera detta manuellt. I MicroStation CONNECT kan man använda perforators för att lösa detta problem!

Perforators är en en solid som är en del av en cell och som används för att slå hål i den solid som cellen placeras i. Elementet som utgör en perforator visas inte när cellen placeras.

Skapa en Perforator

Skapa en vanlig 3D-cell i valfritt cellbibliotek.

När cellen är klar är det dags att bestämma hur den ska slå hål på den solid den placeras mot.

Skapa en solid som motsvarar det område som ska öppnas. Soliden måste vara en parametrisk solid så börja med att rita en shape och gör sedan Extrude till önskat djup.

Observera att den bara kommer att skapa en öppning som motsvarar denna solid så vill man kunna placera fönstret i olika tjocka väggar måste man göra blocket tillräckligt djupt.  Eftersom detta element inte syns när cellen placeras gör det inget om det är djupare än de övriga elementen i cellen. Sätt gärna en transparens på elementet så blir det lättare att skilja den från cellen i övrigt.

Nu ska vi tala om att vi vill använda detta element som perferator.

Skriv Define Perforator i sökfältet och starta kommandot.

Kontrollera att Hide Perforator… är ibockat och identifiera soliden.

Det var allt!

Nu är cellen klar att användas.

Placera cellen i en vägg eller annan solid. Om allt är korrekt kommer det att bli ett hål i väggen.

Flytta fönstret. Hålet följer med!

Obs! Man kan inte kopiera en cell med en perforator. Kopian kommer inte att skapa en öppning. Placera en ny cell istället.

Parametriska celler

Detta kan även kombineras med parametriska celler. Perforatorelementet måste då också vara begränsat av parametriska regler. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.