Visa Longitud och Latitud i MicroStation

  • 2021-04-19
  • BIM

Det blir allt vanligare att man behöver integrera eller samköra sina CAD/BIM-modeller med olika typer av GIS-data. Genom att definiera ett koordinatsystem i modellen öppnas många olika möjligheter att relatera modellen till olika typer av geografisk information. Man kan till exempel koppla upp Bing Maps som bakgrund eller synkronisera vyerna med Google Maps eller Google Earth.

Vad som också kan vara användbart är att kunna se vilken longitud och latitud en viss position har. Normal visas ju positionens X- och Y-värde i det valda koordinatsystemet om man snappar på en position. Med att par enkla inställningar kan man välja om man vill visa X/Y eller longitud och latitud i statusfältet när man rör muspekare i en vy.

Det första kravet är att modellen har ett koordinatsystem definierat. Funktioner för att göra detta hittar man in menyn [Drawing -> Utilities -> Geographic].

Efter att detta är gjort ska man aktivera koordinatsystemet som en ACS. Detta görs i menyn [Drawing -> Drawing Aids – ACS]. Klicka på den lilla fyrkanten i nedre högra hörnet för att öppna dialogen.

När detta är gjort är det dags att aktivera visningen av koordinater på statusraden.
Högerklicka på någon av fälten och välj Running Coordinates. Detta kommer löpande att visa koordinaterna för muspositionen på statusraden.

Denna inställning kan man göra oavsett om man har ett ACS aktiverat eller inte. Jag brukar alltid ha visningen av Running Coordinates påslagen.

Nu ska vi ändra så att MicroStation visar longitud och latitud istället för filen X/Y-koordinater.

Vänsterklicka i fältet som visar koordinaterna och välj ACS Position.

Nu visas longitud och latitud både när man rör muspekaren i vyerna och när man snappar på element!

Vill man styra formatet och antalet decimaler går man in i File Settings och ändrar Angle Readout till önskade inställningar.

När man har ett koordinatsystem aktiverat i ACS kan man även ange koordinater som longitud och latitud genom att skiva följande på kommandoraden:

point acsabsolute -114:03:46.83,51:02:39.48

eller

point acsabsolute -114.063008, 51.0443

Delar av innehållet har hämtats från Bentleys AskInga. Den kompletta artikeln finns på https://communities.bentley.com/products/microstation/w/askinga/4579/entering-latitude-longitude-values.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.