Batchkonvertera dgnfiler från 3D till 2D

Jag har noterat att många arbetar i 3D-filer trots att man bara skapar 2D-data. Detta kan bero på att man använder gamla seedfiler eller arbetar vidare efter gamla arbetsflöden (i tidigare versioner av MicroStation kunde man inte ansluta 3D-filer som referenser till 2D-filer). Detta kan resultera i att man arbetar i en toppvy och tror att man skapar 2D-data men i själva verket snappar till element som ligger på olika höjd vilket resulterar i filer där elementen zick-zackar sig fram i höjdled.

Detta kan orsaka stora problem om man senare vill mängda och till exempel ta fram total ledningslängd. Det kan resultera i mycket dyra beställningar! Det kan även vara så att beställaren kräver att man ska leverera 2D-filer medan man enbart sitter på 3D-data.

MicroStation har ett batchprogram man kan köra från Windows kommandofönster. Kommandot heter msbatch.bat och ligger i MicroStation programkatalog. Detta kommando kan användas för olika typer av batchkörningar beroende på vilka parametrar man anger.  Skriver man cnvdgn som första parameter kan man konvertera hela mappar med filer mellan 3D och 2D. För att programmet ska fungera måste det köras från MicroStationmappen. Som standard är detta C:\Program Files\Bentley\MicroStation CONNECT Edition\MicroStation för MicroStation CONNECT. Kommandot tar förutom parametern cnvdgn även en indatamapp och en utdatamapp.

Om detta behöver göras ofta är det lättare att använda en kommandofil. För att underlätta har jag skapat 3Dtill2d.bat. Kommandofilen läggs i den mapp man vill konvertera och man kan sedan dubbelklicka på den från utforskaren. Den kommer automatiskt att skapa en mapp kallad 2D och sedan konvertera alla dgn-filer till denna mapp.  De ursprungliga filerna påverkas inte.

Vill ni lägga filerna någon annanstans eller göra någon annan förändring är det fritt fram att redigera filen.

Msbatch.bat fungerar även för MicroStation v8i men ska ni använda kommandofilen får ni redigera sökvägen till msbatch.bat.

Vill ni se vilka andra typer av konverteringar man kan göra med detta kommando kan ni läsa mer om detta i följande artikel.

https://communities.bentley.com/products/microstation/w/askinga/1006/using-msbatch-for-command-line-processing

Lycka till!

This Post Has 2 Comments

  1. admin

    Skriptet har uppdaterats med ytterligare parametrar.
    Vid anropet till msbatch.bat används parametrarna ignorerotation:on reference:none pausescreen:on.
    ignorerotation:on ser till att konverteringen får rätt koordinater även om vyn är roterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.