Windows Update ställer till det

Tillbaks från semester, tillbaks till problemen. Jag, och många andra, har råkat på problem med krånglande VBA-projekt efter en Windows Update. Detta kan drabba alla typer av VBA-projekt men i mitt fall är det relaterat till MicroStation och VBA. Jag tänkte visa på två problem och de lösningar jag , tack vara andra, har hittat på. I båda fallen kan man efter en Windows Update inte längre köra sina VBA-projekt.

Object Library not found

Om man får detta felmeddelande (eller motsvarande) när man försöker starta sitt VBA-projekt kan man försöka med den lösning som visas på http://www.lessanvaezi.com/delete-exd-files-to-fix-object-library-invalid-error/. Denna lösning går ut på att radera cach-filer som skapas av Windows och som är relaterade till VBA. Filerna har ändelsen .exd och ligger under respektive användare. Vissa företagsinstallationen ändrar dessa kataloger och då får man höra med IT-avdelningen. För Windows Vista/7 ligger filerna i:

C:\Users\%USERNAME%\AppData\Roaming\Microsoft\Forms\

Automation Error

Detta fel råkade jag och andra ut för efter den Windows Update som kom vecka 33 2012. När projektet ska startas får man felmeddelandet “Automation Error”. Fullständigt obegripligt och först efter mycket letade på nätet hittade jag följande inlägg (se slutet). I korthet är lösningen följande:

 • Öppna ett kommandofönster med administratörsrättigheter
 • För 64-bits operativsystem, skriv följande:
  cd /d “C:\Windows\SysWOW64”
  Regsvr32 “.\MSCOMCTL.OCX”
 • För 32-bits operativsystem, skriv följande:
  cd /d “C:\Windows\System32”
  Regsvr32 “.\MSCOMCTL.OCX”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.