skip to Main Content

WFS, öppna data och lite annat

Det började med att jag ville se vad som var nytt i MicroStation 2023 och slutade med ett litet Blenderprojekt baserade på öppna data.

MicroStation 2023

Den senaste versionen av MicroStation har fått namnet 2023. Bentleys plan är att komma med en ny huvudrelease varje år och ett par uppdateringar där emellan. MicroStation 2023 skiljer sig inte från de tidigare CONNECT-versionerna men har framför allt fått några nya GIS-funktioner som jag var nyfiken på.

Det finns ett nytt Workflow som heter Geospatial Context.

Här har man samlat existerande funktioner (Coordinat System, Bing Maps) tillsammans med nya verktyg för att hämta data från olika ESRI-datakällor. Dessa nya services fungerar även för att ansluta sig till vanliga WFS- och WMS-servrar.

WFS

Vad jag tyckte skulle vara spännande var att hämta olika typer av öppna data via WFS. Till skillnad från WMS skapar detta vanliga MicroStationelement och man får med sig attributen i form av Item Types som sedan kan utnyttja på olika sätt.

Jag började med att gå till Dataportalen hos Stockholms stad. Här finns en mängd olika datamängder som kan accessas via WFS, WMS eller laddas ned i olika format. För de flesta WFS och WMS-tjänster måste man ha en API-nyckel som man kan ansöka om på hemsidan. Denna nyckel får man sedan redigera in i webanropet för att kunna hämta data.

I detta exempel ville jag hämta Belysningsmontage. Klickar man på den oranga WFS-knappen får man url som man kan klippa ut och sedan använda för att koppla upp sig i MicroStation.

https://openstreetgs.stockholm.se/geoservice/api/DIN API-NYCKEL/wfs?typename=od_gis:Belysningsmontage_Punkt

Man måste ersätta texten DIN API-NYCKEL med den kod man fått och sedan ska det fungera.

Trodde jag.

I MicroStation klickar man på ikonen New i gruppen Feature Services och kan där klistra in länken man hämtat.

Tyvärr fungerade inte detta. När man skulle hämta data (ikonen Query Features) fick jag ett felmeddelande. Ibland hämtades lite data, ibland inte. Jag sprang på liknande problem när jag testade att hämta data från SCB som finns tillgängliga via Geoportalen på Lantmäteriet.

Efter lite korrespondens på Bentley Communities meddelande man att MicroStation uppenbarligen är lite kinkig med hur url:en ska se ut. Skjuter man in den fetmarkerade texten nedan fungerade allt som det skulle!

https://openstreetgs.stockholm.se/geoservice/api/823cc3a5-2c0c-4aaf-8340-807615e27f62/wfs?service=WFS&version=1.0.0&request=GetFeature&typename=od_gis:Belysningsmontage_Punkt

Jag testade även detta trick på några datakällor från SCB och det fungerade bra även där.

Vi hoppas på att man ordnar till detta i kommande versioner så kanske fler kommer att vilja använda funktionerna.

Använda WFS-attributen

Nåja, nu har jag alltså hämtat belysningsmontage och kan använda dom i MicroStation. I exemplet nedan har jag skapat en Display Rule som visar olika status, dvs om montaget är driftsatt, trasigt osv. I dialogen Properties kan man se alla attribut som är kopplade till montaget.

Man skulle även kunna ta olika typer av rapporter, söka ID och mycket annat som utnyttjar Item Types.

Blender

Nu började jag få lite feeling! Jag hade sedan tidigare byggnadskuber över Kungsholmen (dessa fanns tidigare som öppna data, vart tog dom vägen?) och tänkte att det här skulle man kunna göra något med. Jag har aldrig blivit riktigt kompis med den nya renderingsmotorn Vue i MicroStation så jag exporterade byggnadskuber och belysningsmontage via obj-formatet till Blender (open source och helt gratis).

Om man ger belysningsmontagen lite glow, lägger på ett procedurmaterial på byggnadskuberna och fixar till ett ortofoto så har man plötsligt (nåja, det tog lite tid) en riktigt bra bild över hur belysning är fördelad på Kungsholmen.

Inte så dumt, eller hur?

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top