Styr ritordningen för 3D-referenser

En fråga som dyker upp lite då och då är om man kan styra ritordningen för 3D-referenser. Detta vill man bl.a. kunna göra då referensfilerna har information som ligger ovanför (i en toppvy) den information man vill visa eller arbeta med. Mitt svar har tidigare varit att detta inte går eftersom i 3D-filer är det alltid vy Z som styr vad som ligger överst. En lösning för utskrifter har varit att skapa en 2D-ritning som man ansluter alla 3D-referenser till. Då kan man använda Update Sequence i referensdialogen för att styra ritordningen.

Problemet är om man vill ha denna funktionalitet även när man arbetar i en 3D-fil.

Nu har jag snubblat över en lösning på detta i Bentley Communities. I denna tråd pekar man på ett annat sätt att lösa detta som jag tänkte visa här. Om inte annat för att inte glömma bort det själv!

Ändra ritordningen för referenserna

Precis som när man använder en 2D-fil ska man sätta ritordningen för referenserna.

Se till att den aktiva filen ritas sist.

Skapa en ny Display Style

Nu kommer vi till trixet som gör att detta fungerar även om den aktiva filen är en 3D-fil!

Öppna vyattributen och klicka på det lilla förstoringsglaset till höger Display Style. Observera att detta endast fungerar om Display Style är Wireframe.

I dialogen som då öppnas tar man en kopia av aktiv display style (som är Wireframe). Kalla den t.ex. File Order. Checka sedan Use File Order for Display.

Det är allt!

Se till att använda denna display style i alla toppvyer så kommer elementen i den aktiva filen att ritas ovanpå referenserna.

I exemplet nedan ligger den gröna rektangeln (Z = 10m) i en referens och den röda (Z=0m) i aktiv fil. I vy 1 används Wireframe och i vy 2 den nya File Order som display style. Vy 3 visar hur det ser ut i profil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.